Border in het terras met mini vijver

Tuincoaching

Evelien Bauduin

Tuincoaching

Je wil van je tuin een interessante plek maken. Het liefst zélf en zonder dat het een fortuin kost. Een tuin waar je met het hele gezin van kan genieten. Dan is tuincoaching de ideale oplossing want je krijgt een tuinontwerper op bezoek.

Zoveel mooie dromen

 • Je had zoveel dromen voor een mooie tuin. Maar veel meer dan een saai grasveld is er niet van gekomen. Bang om iets te doen waar je achteraf spijt van krijgt.
 • Je maakt je zorgen over de droge zomers die je grasmat bijna elk jaar veranderen in een saai bruin tapijt. Maar weet niet welke planten het wél overleven deze hitte?
 • Je hebt net gebouwd en weet helemaal niet waar dat tuinhuis moet komen zodat het niet teveel opvalt. Maar je hebt die bergruimte wel nodig!
 • Hoe zorg je voor een gezellig terras waar je je helemaal op je gemak voelt? Een zitplek waar de buren je niet kunnen zien zitten in je rode bolletjes bikini.
 • Je buren hebben prachtige planten die het super doen in jouw buurt, maar waar koop je die en hoe hou je ze langer dan één seizoen in leven?
 • Je weet wat je leuk vindt als je een tuin ziet bij vrienden of in een tijdschrift. De vraag is ‘hoe krijg je dat mooie plaatje in je eigen achtertuin? 

Wat is tuincoaching?

Tuincoaching is advies op maat om meer uit je tuin te halen zonder dat je alles uit handen moet geven. Een manier om een tuinontwerper naar je tuin te halen die met je meedenkt.

Een expert aan huis die concrete tips geeft om de tuin leuker en mooier te maken. Je past de nieuwe inzichten meteen toe en ziet het resultaat in je prachtige tuin.

Het voordeel van een tuincoach in eigen tuin

 • De nieuwe manier waarop je naar je eigen tuin kijkt. Je ziet ineens zoveel meer mogelijkheden. Terwijl je er misschien al jaren woont.
 • Eindelijk een scheidsrechter die luistert en jullie helpt om knopen door te hakken. Een objectieve derde partij die de groene kaart trekt.
 • Je kan al je tuinvragen stellen aan een tuincoach die heel praktisch met je meedenkt. Geen ellenlange uitleg maar concrete tips en tricks over de juiste planten, bloemen en bomen.
 • Door de ontwerpschets zie je hoe mooi je tuin gaat worden. Geen abstract verhaal maar tastbaar resultaat op papier. Zo kan je het ook goed uitleggen als je een tuinaannemer vraagt om je terras aan te leggen. Je staat stevig aan het stuur en weet wat je wil.
 • Meteen als ik weg ben, heb je zin om eraan te beginnen.  Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Het gaat vaak om dingen die je zelf kan doen. Je had alleen geen idee dat het zoveel verschil zou maken.

UNIEK CONCEPT OM JE TUIN AAN TE PAKKEN

Klassieke tuinarchitectuur doet alles voor jou van idee tot aanleg. Dat is zalig als je voldoende budget hebt en durft delegeren maar niet voor iedereen de ideale oplossing.

Misschien vind je het net als ik leuker om zoveel mogelijk zelf te doen. Om de touwtjes in eigen handen te nemen. Het is wel jouw tuin. Jij kijkt elke dag vanuit je huis hoe hij groeit en bloeit.

Samen in de tuin werken schept een band. Het zalige gevoel van een gezamenlijk project is niet te evenaren. Fier zijn op het resultaat omdat jullie zoveel zelf gedaan hebben.

Een droombeeld ontwerpen en daar stap voor stap naartoe werken. Zodat het echt jouw tuin wordt. Net zoals je er altijd al van gedroomd had.

Materialen die er al zijn hergebruiken. Word je daar ook zo blij van? Eindelijk die kastanje houten hekjes die al een tijdje langs de kant staan een plaatsje geven in de tuin.

Af en toe ook met bekwame tuinaannemers samenwerken want terrasklinkers leggen is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Maar nu zal je in elk geval weten wat je moet vragen aan die mensen. Helder kunnen communiceren over je plannen tegenover tuinaannemers is goud waard.

Evelien in de tuin
Een mooie tuin doet wonderen voor jezelf en je gezin

Hoe ziet tuincoaching eruit?

STAP 1 - BRENG JE WENSEN IN KAART

Vooraf maak je een wensenlijst voor je tuin. Overleg met je huisgenoten. Hou desnoods een familieraad zodat je weet wat je allemaal moet vragen als ik bij je in de tuin ben.

Zet op papier wat je zeker wil behouden in je tuin. En waar je van droomt voor de toekomst.

STAP 2 - MAAK EEN EENVOUDIG GRONDPLAN

Je haalt het meeste uit de tuincoaching als je voor mijn komst de afmetingen van de tuin op papier zet.

Het hoeft niet mooi te zijn. Een eenvoudig grondplan waarop je het huis en de tuin tekent zodat ik sneller kan schetsen.

Zo verliezen we geen kostbare tijd met het opmeten van je tuin.

STAP 3 - TUINCOACHING IN JOUW TUIN

Ik sta met mijn laarzen aan de deur en we gaan samen jouw tuin in om te zien waar je van wakker ligt. Jij geeft aan waar je van droomt en wat je graag wil aanpakken.

Als tuinontwerper kijk ik naar jouw tuin. Hoe het mooier en leuker zou kunnen worden. Welke plantvakken er bij moeten om het interessanter te maken. Waar de serre komt die je stiekem al jaren in je verborgen agenda hebt staan. Hoe je een leuke extra zitplek in de tuin maakt.

Samen zoeken we naar mogelijke oplossingen voor jouw tuinvragen. Hoe je elk tuinprobleem het makkelijkst aanpakt. De manier die voor jou het beste werkt en die haalbaar is.

Ik kijk naar de tuin en de nabije omgeving met mijn professionele blik. Ik geef eerlijk mijn mening als tuinontwerper over wat nog beter kan. Zaken waar je je misschien niet eens van bewust bent. Invalshoeken die je de tuin anders doen bekijken.

Je krijgt advies op maat van jouw tuin. Dikwijls kan je door kleine aanpassingen al een grote impact creëren. Vaak zelfs met materiaal dat al aanwezig is.

Plantenadvies die bij jouw tuin past. Welke planten zou ik zetten als het mijn tuin zou zijn? Soms kan je door de keuze van planten meer privacy creëren. Ook als je een boom in de tuin wil kan ik je helpen om de voor de juiste boom te kiezen.

Ik maak ter plekke een ontwerpschets na het rondje door de tuin. Je volgt mee en zegt welke lijnen voor jou wel of niet zouden werken. Ik pas de schets aan totdat het helemaal goed zit.

Op deze manier krijg je een helder beeld van de mogelijkheden om meer uit je tuin te halen. Je hebt meteen ook een tastbaar resultaat als ik weg ben. Samen met de notities die je nam tijdens de tuincoaching.

Als laatste bespreken we de volgorde van de stappen die je moet zetten om dit beeld werkelijkheid te laten worden. Waar kan je meteen mee beginnen? Wat is de eerste kleine stap die je kan zetten om in beweging te komen? Een plan van aanpak voor jouw droomtuin.

“Twee uur tuincoaching gehad van Evelien. Samen op zoek gegaan naar wat ontbrak in onze tuin. Mits kleine aanpassingen creëren we gezellige plekjes in onze tuin en genieten we ook van binnenuit van al het groen.

Heel persoonlijke aanpak. Dankzij het deskundig en concreet advies kunnen we meteen aan de slag nu. Top!” (Nele en Maarten, Lotenhulle)

Praktisch verloop

Kies je voor advies op maat dan maken we een afspraak voor tuincoaching. Mail me je concrete tuinvraag en het tijdstip waarop het voor jou past. Eventueel met wat foto’s van jouw tuin erbij zodat ik weet waar ik terecht kom.

Ik stuur je dan de bevestiging van onze afspraak door en het voorbereidende huiswerk. Op die manier zetten we jou meteen in gang en beginnen we aan jouw droomtuin. Nog voor ik in jouw tuin geweest ben! Dankzij die voorbereiding haal je het maximum uit de twee uur tuincoaching.

Kostprijs voor advies op maat

Op de dag van onze afspraak kom ik 2 uur bij jou in de tuin met advies op maat. Ik reken daarvoor een vaste kostprijs van 425 euro (inclusief ontwerpschets).

Voor de verplaatsing is de eerste 50 kilometer inbegrepen in deze prijs. Per extra kilometer komt er een reisvergoeding van 1 euro per km bij.

De betaling kan na de tuincoaching via payconic of via overschrijving. Als je een eigen btw-nummer hebt kan je me de gegevens doorgeven. Zo kan ik een factuur opmaken voor jouw boekhouding.

WAAROM VOOR TUINCOACHING KIEZEN?

 • Omdat je de ogen van een tuinontwerper leent om jouw tuin te screenen. Er is heel veel mogelijk en kleine ingrepen kunnen een wereld van verschil maken bij de beleving van je tuin.
 • Omdat tuincoaching een uniek concept is. Laagdrempelig advies dat je meteen zelf kan toepassen. Een plan opgemaakt met jouw eigen inbreng.
 • Omdat je snel resultaat hebt. Ik kom persoonlijk naar jouw tuin en geef instant advies op maat. Geen oneindig heen en weer mailen om onze ideeën op elkaar af te stemmen. Waardoor de investering ook een stuk goedkoper wordt.
 • Omdat je beter een concreet plan hebt vóór je een offerte aan tuinaannemer vraagt. Als je het niet goed uit kan leggen krijg je de tuin die hij mooi vindt.
 • Omdat het niet altijd makkelijk is om tot een compromis te komen met je partner over hoe je de tuin gaat inrichten. Een derde partij geeft objectieve argumenten waardoor je eindelijk knopen kan doorhakken.
 • Omdat je minder onderhoud wil in je tuin. De juiste keuze van planten, struiken en bomen maken het je gemakkelijk. Jaar na jaar genieten van de natuur die zijn gang gaat in je tuin.
Tuincoach to the rescue
Tuincoach to the rescue!

Mail me alvast je tuinvraag en dan neem ik contact met je op om verder af te spreken. Je tuin is zoveel méér dan een plek om de vuilnisbakken buiten te zetten. Dit is zo’n mooi proces dat begint op het moment dat je nog maar overweegt om me te contacteren. Doen! Breng die saaie tuin tot leven. Je zal er geen spijt van hebben.

“Jaren waren we aan het denken hoe we onze tuin gezelliger konden maken. Hoe we dat lapje gras en de vele schaduwplekken konden pimpen en aankleden.

Tientallen keren trokken we naar het tuincentrum, schetsten we kort de situatie en werden ons enkele planten voorgesteld.

Resultaat: of de planten gingen dood of reduceerden tot een stokje met wat blaadjes aan. We probeerden maar wat en gingen altijd terug naar af.

 En toen kwam Evelien 2 uur in onze tuin. Het ene idee na het andere popte bij haar op. En wij maar denken dat we maar 1 kant op konden met onze bescheiden tuin vol schaduw en een graafgrage hond.

Ze luisterde en zette concreet op papier waar we met onze tuin naar toe konden. Evelien gaf heel wat suggesties van planten die wél zouden overleven.

Resultaat: 2 gemotiveerde mensen met een plan (van aanpak) die onmiddellijk met de eerste stap naar hun droomtuin begonnen zijn. To be continued…” (Julie & Andries, Oedelem)