Grasland

Onderhoudsvriendelijk tuinieren

Bijna iedereen die hoort dat ik tuincoach ben, vraagt naar een tuin waar weinig of geen onderhoud aan is. Hoe het netjes kan blijven en er toch volop bloei en kleur kan zijn? Hoe je alleen maar kan genieten en er geen werk aan hebt.

Mijn antwoord is meestal minder onderhoudsvrij dan hetgeen waarop ze hoopten. Een magisch beplantingsplan waar je helemaal geen werk aan hebt, bestaat niet. Zelfs kunstgras vereist de gepaste zorg.

De oplossing is echter vrij simpel. Leer ook genieten van kleine tuinklusjes. Je waardeert des te meer het resultaat als je er zelf aan mee gewerkt hebt. Natuurlijk kies je een boom die niet te groot wordt voor jouw tuin. Struiken die weinig snoei vereisen. Vaste planten die elk jaar terug komen om de aarde te bedekken zodat je maar een paar keer per jaar moet wieden.

Je kan het onderhoud zeker en vast beperken door je plantenkeuze. Het maken van een goed beplantingsplan helpt je al een heel eind op weg. Maar onderhoud vermijden is onmogelijk en zou ook ongelofelijk saai zijn. Het is net heerlijk om seizoenen te hebben.

Een tuin er niet is om alleen maar naar te kijken. Ik geloof dat je pas echt ten volle geniet van jouw stukje grond als je in de lente ook eens op je knieën in de aarde zit om iets te planten. Tijdens de zomer uitgebloeide bloemen snoeit om de plant te stimuleren tot nieuwe bloei. Bladeren in de herfst bijeen harkt om de border mee te bedekken en tegelijk ook het gras wat licht en lucht te geven.

In de wintermaanden mag alles zelfs even blijven zoals het is. Tijd om op krachten te komen, om te herbronnen, om moed te verzamelen voor een volgend nieuw seizoen.

De kunst is om te durven loslaten op gepaste tijden. Om niet te verwachten dat je tuin eruit ziet als een net gepoetst huis. Geef toe. Je bent al blij als het er twee dagen netjes blijft uitzien. Modderschoenen in je pas gedweilde gang, was die zich weer opstapelt, klodders tandpasta in de lavabo van de kinderen. Het hoort er allemaal bij. Een gezin is nu eenmaal niet onderhoudsvrij en dat is helemaal niet erg.