Tuincoach Libelle tv

Mijn tuin als filmset

Alweer een horde genomen in het durven zichtbaar zijn. Samen met Libelle maak ik een videoreeks over tuinontwerp.

Na het interview van vorige zomer – waarbij we op een paar uur tijd toch wel een leuk resultaat inblikten – dachten ze er aan om mij in te schakelen voor het maken van een online cursus. Een reeks die de lezers kan helpen bij het ontwerpen van hun eigen tuin.

Ik voel me vereerd. Ook wel zenuwachtig want gefilmd worden terwijl ik recht in de camera kijk is een extra uitdaging. Eerst een try-out om te zien wat het geeft op beeld. Improviseren gaat me alvast beter af dan ingestudeerde tekst dus ik doe het op mijn manier.

De video producer stelt vragen en ik geef antwoord zoals ik dat ook zou doen tijdens de workshop tuinontwerp. Aangezien ik al zo vaak over dit onderwerp gesproken heb, lukt het ook zonder vaststaand script. Hoe minder ik vooraf nadenk over wat ik ga zeggen, hoe beter het gaat. Ver buiten mijn comfortzone, maar deze manier werkt het best voor mij. Niet teveel denken maar doen.

De echte opname dag is wel een heftig proces. Zichtbaarheid is iets waar ik stilaan in groei maar makkelijk zal het nooit worden voor deze introvert. Angst onder de arm en in beweging blijven. Het hoort er bij en zal elke keer opnieuw weer de kop opsteken. Bij elke stap in het onbekende.

Om rustig te blijven maak ik mezelf wijs dat enkel de cameraman, video producer en redactrice van Libelle deze beelden zien. De rest van de wereld sluit ik tijdens de opnames even buiten. Het helpt om mijn podiumangst te overwinnen en het klein te houden. En als ik een maandje onder een deken kruip dan zal ik de release van de zes video’s ook wel overleven.

Een zomerse tweede draaidag zorgt voor extra zonnige beelden. Wel een uitputtingsslag om 10 uur lang gefocust aan het werk te zijn. Niet te onderschatten die opnames. Mijn plannen om actrice te worden kan ik beter opbergen. Dat laat ik met plezier over aan anderen.

Daarna volgt de montage. Super benieuwd naar het resultaat. Ik weet niet of ik wel meteen durf te kijken.

Begin mei krijg ik een telefoontje van de redactrice van Libelle. Het is voor echt! De video’s staan online. In eerste instantie wil ik wegkruipen maar een vriendin tagt me dus ik sta ineens oog in oog. Met mezelf. Zo bizar om jezelf bezig te zien. En je eigen stem te horen als toeschouwer.

Gelukkig zijn de filmpjes prachtig gemonteerd en ben ik ferm onder de indruk van de beelden en mijn nieuwe rol als tuincoach bij Libelle. Als je mee wil kijken kan je terecht op libelle.be. De online cursus is gratis te bekijken.

Laat je inspireren. Het was een geweldig avontuur om deze stap te zetten dus hopelijk kan je met mijn hulp aan de tuin van je dromen beginnen. Geniet van het proces. Te beginnen met een eigen tuinontwerp. Je kan het!