Evelien Bauduin

Mijn verhaal

Evelien in de moestuin

Terug naar school

Tien jaar geleden kochten we een stukje verwilderde natuur met instapklare woning erbij. Het huis bleek iets minder instapklaar dan verwacht dus twee jaar later en een heel stuk armer was er geen budget meer om de tuin aan te laten leggen. En dat wou ik eerlijk gezegd ook niet.

Dus waarom niet van mijn passie een echte job maken? Na een sessie loopbaancoaching sloeg ik als pedagoge een compleet andere richting in en begon aan de opleiding tuin- en landschapsarchitectuur. Tuinieren en nadenken over wat waar moest komen kon uren aan een stuk zonder dat het me verveelde. 

Terug in de schoolbanken op je 35ste

Tussen de 18-jarigen was het even wennen maar al snel zat ik ook dromerig naar de leraar wiskunde te staren net als alle andere meisjes in mijn klas. Een nieuwe wereld ging voor me open. Creativiteit en inzicht combineren in de ontwerplessen. Esthetische principes verkennen en tuinplannen leren tekenen. Het resultaat van je werk zien. Zalig! 

Na jaren in de opleidingswereld was dat een verademing. Je hoofd helemaal leeg maken en tekenen. Van een blanco canvas naar een uitgebalanceerd ontwerp. Elke lijn wikken en wegen totdat de tuin past bij de bewoners.

Ik ontdekte al snel dat ik tekenen op papier leuker vond dan werken met computergestuurde tekenprogramma’s. En dat de wat ruwere wereld van de tuinaanleg toch niet zo goed bij me paste. Ik liet de droom van tuinarchitect los maar vond mijn eigen weg als tuincoach. Advies op maat voor wie het net als ik zélf wil doen. Zonder grote budgetten of graafmachines.

Overal plantjes

De lessen plantenkennis zorgden er voor dat honderden planten en struiken een plaatsje in de tuin kregen. Dat was de makkelijkste manier om ze allemaal te onthouden. Want studeren met twee kleine kinderen in huis wat niet zo simpel. Een enorme variatie aan soorten en fijn voor de workshops want zo zie je meteen wat je zelf mooi vindt.

Als kers op de taart heb ik niet alleen een nieuwe job. Ik ben nu ook de eigenaar van een natuurlijke tuin waar nog werk aan is. Maar waar ik ontzettend fier op ben omdat hij zo mooi gegroeid is, samen met mij.

Open tuindagen

We doen ondertussen ook mee aan de open tuindagen van Velt vzw en Landelijke Gilden. Op die manier kunnen we anderen laten meegenieten en ideetjes geven. Het is hier zo magisch mooi geworden dat de tuin zelfs in een tijdschrift mag figureren (Libelle NEST, mei 2020).

Zin om samen met jouw droomtuin aan de slag te gaan?

“Evelien, je bent een krak in wat je doet! We zagen er al lang tegenop om van onze kleine voor en achtertuin een aangename plek te maken. Het maakte dat we onze tuin niet echt naar waarde schatten.

Door jouw tuincoaching kochten we dezelfde dag al goed materiaal en werden de kapotte lavendel en de overtollige bodembedekker al aangepakt. En nu we de drive hebben, en ons al zien ontstressen onder het appelboompje zijn we er volop voor aan het gaan. Ja, zelfs degene zonder groene vingers kreeg je enthousiast.” (Valerie en Tom, Deinze)