Van je zwakke punt, je kracht durven maken

Toen ik zes jaar geleden vol enthousiasme aan de opleiding tuinarchitectuur begon, had ik een heel romantisch beeld van de job. Veel buiten zijn, samen met bewoners nadenken over hun tuinconcept, opzoeken welke planten waar zouden komen en aansluitend hierbij tekeningen maken … op papier. Wat ik in mijn ideale job niet had voorzien was het intensieve gebruik van tekenprogramma’s.

Het is machtig wat je met die programma’s kan en ik keek dan ook met bewondering naar wat mijn twee keer zo jonge studiegenoten tevoorschijn toverden maar stiekem vond ik plannen die met de hand getekend waren nog altijd mooier om naar te kijken.

De lessen bleef ik met veel plezier volgen maar ik borg de droom voor mijn carrièreswitch op. Ik vond het echt jammer dat ik niet op mijn achttiende aan de opleiding begonnen was, toen het wel nog allemaal old school ging. Dan was ik nu misschien de eigenaar van een ontwerpbureau waar de jongere snaken verslingerd waren aan tekenen op de computer en mocht ik overleggen met klanten en ontwerpschetsen tekenen, win-win.

Ik maakte met de kennis die ik verzameld had wel een ontwerp voor mijn eigen tuin (op papier natuurlijk) en trok met het plan naar een ervaren aannemer. Die voerde het uit zoals ik het me vooraf had ingebeeld en een paar maanden later zat ik in mijn ‘tot leven gewekte tekening’ zonder dat de computer er aan te pas was gekomen, behalve om de overschrijving naar de aannemer te betalen natuurlijk.

Het was dus wel degelijk mogelijk, alleen zag ik het toen zelf nog niet. Mijn ogen zijn vorig jaar pas weer opengegaan tijdens een keramiekworkshop bij Terre-Pure. Els heeft namelijk van haar zwakke punt, haar kracht gemaakt. Aangezien het draaien van potten haar niet lag, is ze met gipsen mallen beginnen werken en laat dat nu net zijn wat haar workshops zo toegankelijk maakt! Op anderhalve dag krijg je een prachtig resultaat, ook zonder het draaien in de vingers te hebben.

Het verhaal van de weg die Els afgelegd heeft om te komen tot het concept van Terre-Pure, het mooie zicht vanuit het atelier op de tuin, het creatief proces met de klei en de steun van iemand die op haar beurt ook in mij geloofde, heeft ervoor gezorgd dat ik toch weer begon te denken dat er ook voor mij een manier moest zijn om van tuinontwerp mijn job te maken.

Aan de tekentafel voel ik me wél thuis. Het magische effect van die dikke en dunne lijnen op papier, het zoeken naar de juiste vormen, het spelen met volumes en daarna de tekening opkleuren zodat het ontwerp tot leven komt. Mijn eigen tuin is het bewijs dat het kan en er zijn vast nog wel genoeg mensen die de manier waarop ik graag ontwerp als sterkte zien.

Vandaar dat ik het er nu toch op waag en er van uit ga dat er ook een publiek is voor mijn aanpak. Klanten die een eenvoudig ontwerp willen waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Een plan dat we samen bedacht hebben zodat ze stap voor stap hun tuin gezelliger kunnen maken én dus meer zullen genieten van hun buitenruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *