Onderhoudsvriendelijk tuinieren

Bijna iedereen die hoort dat ik tuincoach ben, vraagt naar een tuin waar weinig of geen onderhoud aan is. Hoe het netjes kan blijven en er toch volop bloei en kleur kan zijn? Hoe je alleen maar kan genieten en er geen werk aan hebt.

Mijn antwoord is meestal minder onderhoudsvriendelijk dan hetgeen waarop ze hoopten. Een magisch beplantingsplan waar je helemaal geen werk aan hebt, bestaat niet. Zelfs kunstgras vereist de gepaste zorg.

De oplossing is echter vrij simpel. Leer genieten van het onderhouden van je tuin. Je waardeert des te meer het resultaat als je er zelf aan mee gewerkt hebt. Natuurlijk kies je een boom die niet te groot wordt voor jouw tuin. Struiken die weinig snoei vereisen. Vaste planten die elk jaar terug komen om de aarde te bedekken zodat je maar een paar keer per jaar moet wieden.

Je kan het onderhoud zeker en vast beperken door je plantenkeuze. Het maken van een goed beplantingsplan helpt je al een heel eind op weg. Maar onderhoud vermijden is onmogelijk en zou ook ongelofelijk saai zijn. Het is net heerlijk om seizoenen te hebben.

Om op dit moment volop te kunnen uitkijken naar de eerste groene blaadjes. Om in maart de dode plantenresten op te ruimen en met een schone lei te beginnen. Om plaats te maken voor het jonge leven als je in april het onkruid een eerste keer wiedt.

Ik geloof daar echt in. Dat een tuin er niet is om alleen maar naar te kijken. Dat je pas echt ten volle geniet van jouw stukje grond als je in de lente ook eens op je knieƫn in de aarde zit om iets te planten. Tijdens de zomer uitgebloeide bloemen snoeit om de plant te stimuleren tot nieuwe bloei. Bladeren in de herfst bijeen harkt om de border mee te bedekken en tegelijk ook het gras wat licht en lucht te geven.

In de wintermaanden mag alles zelfs even blijven zoals het is. Tijd om op krachten te komen. Tijd om te herbronnen. Tijd om moed te verzamelen voor een volgend nieuw seizoen.

De kunst is om te durven loslaten op gepaste tijden. Om niet te verwachten dat je tuin eruit ziet als een net gepoetst huis. Geef toe. Je bent al blij als het er twee dagen netjes blijft uitzien. Modderschoenen in je pas gedweilde gang, was die zich weer opstapelt, klodders tandpasta in de lavabo van de kinderen. Het hoort er allemaal bij. En dat is helemaal niet erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *