Maak werk van je zaak

Ik heb een idee voor een eigen zaak. Check! Maar hoe dat kleine kiempje nu concreet omzetten tot een echte job waar ik ook van kan leven? Ook de vraag durf ik dat wel, zo van nul beginnen met enkel een gek plan dat ik in de tuin bedacht heb?

Er komt zoveel bij kijken om zelfstandige te worden. Het papierwerk om op te starten alleen al schrikt me af, zelfs al doen de jonge veulens die net afgestudeerd zijn in tuin- en landschapsarchitectuur dat online zonder blikken of blozen. Mooi om te zien, maar niks voor mij.

Ik ken mezelf en om dit enige kans op slagen te geven kan ik maar beter voor de voorzichtige aanpak kiezen. Eerst volledig uitwerken wat ik wil doen, de nodige hulpbronnen inschakelen om ook de kanten waar ik liever niet aan denk (financieel plan, boekhouding, marktonderzoek) te bekijken en pas dan afwegen of ik de sprong waag om zelfstandige in hoofdberoep te worden.

Via mijn loopbaancoach hoorde ik over een manier die mij op het lijf geschreven is, namelijk Starterslabo. Een initiatief gesubsidieerd door ESF waarbij je samen met andere startende ondernemers je idee concreter in kaart brengt en ook de aspecten die je minder leuk vindt, samen doorworstelt.

Ik hou van het idee dat je met een aantal creatievelingen aan de slag gaat en elkaar helpt om verder te raken. Ook de strakke timing van zo’n traject zorgt dat het vooruit gaat. Bovendien bouw je meteen al een netwerk op en kan je zien hoe jouw idee aankomt bij de andere starters en de jury.

Niet eender welk idee komt in aanmerking maar aangezien mijn opstartkosten waarschijnlijk goed meevallen en ik geen stock moet aanleggen, maak ik kans op een plaatsje in de groep. Vandaar dat ik na groen licht van de VDAB-bemiddelaar zelfstandig ondernemen gisteren in een infosessie ‘Maak werk van je zaak’ bij Syntra zat en weer mensen met lichtjes in hun ogen leerde kennen.

Volgende stap is een intakegesprek bij Starterslabo. Ik ben alvast begonnen met het uitschrijven van het samengevat ondernemers idee van Unizo om beslagen op het ijs te komen. Ongelofelijk wat er allemaal bestaat om starters te ondersteunen, beetje overweldigend eigenlijk. De tuin in met pen en papier werkt voor mij het beste, dus nu maar hopen dat ik het ook helder kan brengen op het intakegesprek. Fingers crossed!

Wat heeft jou geholpen om in het ondiepe te springen met jouw idee?

4 antwoorden op “Maak werk van je zaak”

  1. Aangezien je dit een maand geleden postte, weet ik niet zeker of je je gesprek al hebt gehad en of je misschien zelfs al in de nieuwe groep begonnen bent. Alleszins: héél veel succes! Ik ben midden april in het traject gestart.. en als ik je website bekijk, heb ik het gevoel dat je al verder staat dan mij (en enkele anderen van onze groep) 😀 ! Dus geen zorgen!

    1. Dag Tinnie, supermerci voor je enthousiaste reactie! Ik heb het gevoel dat ik inderdaad al een hele weg heb afgelegd door deze site vorm te geven en reacties van anderen te horen. Ik ben intussen effectief toegelaten in Starterslabo, heb het gevoel dat ik weet waar ik naartoe wil maar dat het niet rendabel zal zijn. Jury op 17 juli dus tegen dan moet ik mijn financieel plan helder krijgen. Geen makkelijke opdracht zoals je zelf wel ondervonden zal hebben, maar wel een unieke kans om het te mogen proberen op deze manier! Ik kijk uit naar onze ondernemende wandeling om ook jouw verhaal te horen. Sowieso leren we van elkaar. Tot gauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *